Thursday 3 December 2015

Kek Cheese Gebu Gebas

Entri 8

Teks: Aniza Ismail
Foto: Aniza Ismail

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Semoga rakan pembaca tabah menghadapi dugaan dan ujian daripadaNya.

     Malam tadi  Kak Niza mahu membuat eksperimen resepi daripada Pn. Azlina Ina. Kak Niza memang terliur melihat kek-kek beliau yang begitu gebu enak. Terima kasih kepada beliau kerana sudi berkongsi ilmu. Semoga rezeki beliau semakin murah. Para pembaca boleh tengok fb beliau. Banyak resepi kek jualannya di kongsi tanpa rahsia. Ramai yang dah cuba dan hasilnya memang menjadi, dengan izin Allah jua.

     Kek perisa vanilla ini mempunyai berat 1 kg apabila disalut dengan cream cheese dan dihiasi dengan parutan cheddar cheese. Kak Niza mengguna cream cheese jenama Tatura dan cheddar cheese jenama Bega yang dibeli daripada pasaraya Mydin.


       Dalam mangkuk adalah cheddar cheese yang telah diparut menggunakan pemarut seperti dalam gambar di atas. Boleh juga disimpah sekejap parutan cheese ke dalam peti ais supaya  senang untuk ditabur di atas kek. Cara yang lain ialah terus memarut cheddar cheese di atas kek yang telah disalut cream cheese.


     Kali ini, Kak Niza  kurangkan kecairan cream cheese kerana tidak mahu ia agak meleleh. Terpulang kepada citarasa masing-masing, Hanya tambahkan susu cair sekiranya inginkan cream cheese yang agak meleleh. Kak Niza juga  hanya menggunakan 1/4 buku cheddar cheese kerana anak-anak tidak menggemari rasa cheese yang agak muak.

     Memang seronok melihat anak-anak makan kek air tangan sendiri  :). Di sini Kak Niza komgsikan resepi daripada fb Azlina Ina. Kredit kepada beliau.

Kek Cheese Leleh
Resepi : Azlina Ina

Bahan-bahan Kek
5 biji telur (Kak Niza guna telur B)
1 cawan gula kastor
1 sudu besar ovalate
1 sudu kecil serbuk vanila/esen vanila
cairkan butter dan sukat 5 sudu besar  atau 1/4 cawan
1 1/2 cawan tepung 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
 5 sudu besar susu cair full cream atau susu cair
Cara membuatnya
1. Putar telur, gula kastor, ovalate dan esen vanila sampai kembang gebu.
2. Ayakkan tepung, soda bikarbonate dan serbuk penaik.
3. Masukkan  bahan ayak tadi sedikit demi sedikit  ke dalam adunan telur. Perlahankan mixer. Putar sebati.

4. M
asukkn susu cair  atau susu full cream. Putar lagi selama 2 minit. Matikan mixer.
5. Masukkn  butter cair atau minyak. Guna kaedah kaup balik sahaja.

Sekarang, oleskan loyang dengan minyak atau mentega.  Guna loyang 8 inci..
Lapikkan loyang dengan baking paper. Kalau tak ada baking paper, boleh guna kertas A4. Jangan risau, kak Niza  memang selalu guna kertas A4 putih saja. Potong bentuk bulat ye.

Masuk adunan dalam loyang.
Lapik atau bungkus  penutup kukusan dengan tuala. Boleh juga tutup permukaan loyang  dengan plastik biasa dan kukus selama 30 minit atas  api sederhana

Tips:  kalau kukus lebih masa, tengah-tengah kek akan mendap. Penting ni ye.

Apabila kek sudah masak, terus tebalikkan  kek di atas redai. Apabila dah suam keluarkan  loyang. Langkah ini untuk mengelakkan kek jadi mendap dan kecut.

Topping 
1/4 cawan whipping cream atau susu cair
1 tiub tartura cheese 250g
1 cawan susu pekat



1. Putar sebati semua bahan.
2. Kalau nak dapatkan leleh yang lebih,  boleh tambahkan susu cair atau whipping cream.
3. Kalau suka aduanan yang  pekat, sukatan ini sesuai
4. Tuang pada kek dan parutkan cheedar cheese.  Saya  guna jenama Beqa. Dah siap.


Selamat mancuba!


Sekian dulu entri kali ini.


Semoga bertemu di lain masa.


Wassalam.




4 comments:

  1. Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂

    ReplyDelete
  2. Alaa mixer xd adk ipor pnjm..jauh plopp nk mtk ley gune blendx..
    Cmne xnk bg mlkat lps kukus kne als krts myk ke

    ReplyDelete
  3. Halal kan ye resepi.. Sye buat gebu alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. Cara nak bukak cheese cream bega

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...